Аудіо

Программа «Радіо мама» на 72.8 F.M адресована молодим батькам, неспокійним бабусям та дідусям, які не уявляють свого життя без дітей. Автори передачі щотижня піднімають актуальні теми виховання та розвитку дітей, запрошують у студію експертів-психологів і дають корисні поради батькам, як спілкуватися з дітьми, аби їх родинне життя було безхмарним та щасливим.

Харчова залежність

Автор: Альона Швайка

Надмірна вага, на сьогодні, є надзвичайно актуальною проблемою. По даним ВООЗ, більше ніж 30% людей страждає від зайвої ваги та ожиріння. Що запускає цей механізм набору надлишкової маси тіла? Чому так важко нормалізувати вагу? Що стоїть за зайвими кілограмами? Як реагувати на відсутність апетиту у дітей? Коли варто звернутися до спеціалістів? Що може означати постійне вимагання солодощів? Як відрізнити психологічну залежність від їжі від нормальної фізіологічної потреби в їжі? Ви можете знайти відповіді на ці та інші запитання в радіопередачі «Радіо-мама».

Чому ми кричимо на дітей

Автор: Катерина Данілевська

Чому батьки кричать на дітей, основні причини цього явища, вплив крику на стосунки с дітьми; які можливі шляхи виходу із ситуації.

Грудне вигодовування

Автор: Катерина Данілевська

Строки та види завершення грудного годування, оптимізація процесу годування після року, втома мами, користь годування після року.

Міфи грудного вигодовування

Автор: Катерина Данілевська

У нашій передачі ми поговоримо про такі міфи як "погана якість" молока, годування після року не потрібне, годувати потрібно по годинам, необхідно давати дитину водичку та ін.; походження таких міфів та їх спростування.

Канікули

Автор: Ольга Сташук

Шкільні канікули - такі омріяні для дітей, такі очікувані для батьків! Проте канікулярний период ставить свої запитання перед батьками. Як краще використати цей час? Що буде корисніше для моєї дитини? Відпочинок в літньому таборі на свіжому повітрі і з однолітками, але чи не будуть ображати мою дитину, чи не буде вона занадто сумувати за батьками та домом? Відрядження до бабусь та дідусів, але чи не буде бракувати спілкування з дітьми, чи не буде занадто опікування і розбещування? Може краще просто лишити вдома, нехай привчається до самостійності, проте що робити з неконтролованою грою на компьютері та іншим, і наскільки це безпечно? В цьому випуску ми обговорюємо розмаїття варіантів, як провести канікули, їх переваги та недоліки, питання безпеки дитини.

Підліткова сексуальність

Автор: Петрова Ірина

Сексуальна поведінка і цінності підлітків багато в чому залежать не лише від соціального середовища і етичної атмосфери в сім'ї і в суспільстві, але і від характеру отриманої ними сексуальної освіти. На жаль, в Україні ні родинної, ні шкільної сексуальної освіти немає, спілкування з дорослими на цю тему практично відсутнє.

Історія підліткової і юнацької сексуальності за останніх 100 років переконливо показує, що її не можна розглядати лише в контексті молодіжної субкультури. Вона складає важливий елемент загальної сексуальної культури суспільства і підпорядкована тим же самим закономірностям розвитку.

Незалежно від мотивації, побутових умов (головна трудність для підлітків — де знайти відокремлене місце для зустрічей) і етичної оцінки, перша сексуальна близькість часто нагадує іспит. Хоча ця подія багато разів передбачається і програється в мріях і її, як правило, передує підготовка (залицяння, петинг і тому подібне), вона пов'язане з психологічними труднощами.

Дитяча агресія: як поводитися батькам?

Автор: Петрова Ірина

Головне правило — у всіх випадках необхідно діяти з щирою любов'ю і пошаною. Не варто ображати дитину, принижувати її, залякувати, застосовувати фізичні покарання. Дитина вбирає все, що ви робите і говорите -  саме ви подаєте приклад, як поводитися з агресією.

Якщо з народження батьки забороняють дитині виражати агресію (наприклад, лають, говорять «Не кричи! Не злися!»), вона засвоїть, що злитися – погано, спробує нічого не відчувати. Але при цьому дитина бачить, що батьки самі кричать один на одного та на нього, або застосовують фізичну силу. Тобто дії батьків розходяться з їх словами.

Цей внутрішній конфлікт приведе лише до нової напруженості, придушення почуттів, нещирості, депресій або ворожості. Тому якщо ви хочете, щоб дитина безпечно виражала свої почуття, звертайте увагу, який приклад вона отримує від свого оточення. Якщо у вас складнощі з контролем своєї агресії або з витримуванням агресії своєї дитини, то, можливо, варто звернутися до психолога.

Як правильно хвалити дитину?

Автор: Антоніна Муштенко

Чи вмієте ви заохочувати своїх дітей? Запитання може здаватися дивним. Хіба важко зробити дитині приємо? До чого тут уміння? Але заохочування — це педагогічний прийом, яким треба користуватися вміло, аби заохочення було корисним. Коли дитину занадто хвалять, захоплюються нею без міри, дитина може рости марнославною, нескромною, надто самовпевненою, або навпаки, відсутність похвали дуже впливає на психологічне здоров»я дитини. Як правильно хвалити? Чи можна зіспусувати дитину похвалою? На ці та інші запитання відповідь знайдеться у передачі «Радіо мама».

Незручні запитання

Автор: Антоніна Муштенко

Діти іноді ставлять батькам незручні запитання. «Як я народився? Чим відрізняються дівчатка і хлопчики? Що таке секс?» Як правильно реагувати на дитячу цікавість до статевого життя? Навіщо і як виховувати повагу до власного тіла? Як підготувати дитину до дорослого життя? Від відповідей дорослих залежить майбутнє ставлення дитини до інтимного життя, тож як підготуватися до незручних питань і збудувати близькі довірливі стосунки зі своїми дітьми у передачі «Малечі про дорослі речі».

Діти в інтернеті

Автор: Петрова Ірина

Останніми роками все більше і більше дітей освоюють безкрайні простори Інтернету — світу, який дорослі створювали для дорослих. І все частіше виникають якщо не гострі спори, то вже точно сумніви: чи потрібно дозволяти дітям користуватися усесвітньою павутиною?

Чи потрібно дозволяти дітям користуватися Інтернетом? Поза всяким сумнівом, відповідь на це питання, має бути позитивною, адже Інтернет — таке ж середовище спілкування, як і шкільний двір. Дитина повинна уміти спілкуватися у віртуальному світі. До того ж можливості, які Інтернет надає для навчання і пізнання світу, практично безмежні. Заборонити дитині доступ в Інтернет — означає позбавити її самого ємкого джерела інформації в світі.

Правильніше поставити питання так: «Чи можна дозволяти дітям користуватися Інтернетом без нагляду?»